La por és l'emoció que sovint trobem rere l'ansietat, l'angoixa, les preocupacions, i la fatiga. Si estàs sota una pressió intensa a la teva vida laboral o tens mil tasques per fer entre casa, la feina i la canalla o potser ets una persona emprenedora treballant més hores de les que tocarien intentant tirar endavant amb el teu projecte o dirigeixes una PIME que està en un moment de reptes i decisions importants....

Sigui quin sigui el moment en el qual et trobis, a la teva vida laboral o personal vivint en la societat en la qual vivim és fàcil que sentis esgotament, preocupacions, ansietat o pors.

En el post d’avui parlarem d’estratègies i bons hàbits mentals que resulten útils per cuidar la salut mental (emocional i cognitiva) i vèncer la por, les preocupacions i l'ansietat.

Don’t Look Down
Photo by Sammie Chaffin / Unsplash

I Accepta com et sents

Legitimar els sentiments és el primer pas necessari per regular-los, perquè és només des de l'acceptació que podem observar i gestionar. Així que no neguis els teus sentiments:

  • Són legítims (que no vol dir certs, vol dir legítims: potser tens por d'anar al supermercat i això és ok, però no vol dir que la situació sigui vertaderament temible)
  • No et fan dèbil, inferior o "espatllat/da", et fan humà.

Així, doncs, no has de lluitar per no sentir-te X sinó que has d'acceptar que et sents X i llavors actuar projectivament per sentir-te millor.

II Integra la idea que hi ha coses que no pots controlar

Moltes vegades, les preocupacions i pors neixen de la idea "no ho puc controlar i, per tant, és perillós!"

De la realitat concreta que vius hi ha coses que pots controlar i coses que no. Si proves de controlar les coses sobre les quals no tens influència et sentiràs petita, desemparada i probablement espantada. Per contra, si on has de centrar la teva energia i atenció és en allò que si que pots fer, allò que està a les teves mans en la situació.

Per exemple, tu no pots controlar els dubtes i preguntes que et farà l'audiència a una presentació en públic, però et pots preparar bé la presentació i inclús pots tenir pensat què diràs en el cas que et preguntin una cosa de la qual no tens la resposta.

Un altre exemple seria amb el cotxe, tu no pots controlar si hi haurà o no obres a la carretera, però pots controlar què faràs si et trobes obres i et fan parar. ;)

III Fes pràctiques d'autocures

Dedica temps a activitats que t'aportin pau, serenor, alegria i que facin sentir que estàs essent tu.

Recorda que les persones som un univers i que dins d'aquest hi ha 3 mons: ment, cos i cor, pots demanar a cada un d'aquests mons:

  • Què t'agrada fer cap/cor/cos? Potser al teu cap li encanta aprendre, al teu cos una dutxa i al teu cor compartir... demana'ls-ho, a veure que et diuen.

A part d'això hi ha espais que potencien les autocures (si em permets faig una mica d'autobombo) jo mateixa vaig obrir un espai en el qual ens dediquem específicament al treball pro benestar i per exemple, cada 15 dies hi ha càpsules formatives que duren 1 hora i que estan creades i guiades per professionals del  benestar amb la finalitat d'oferir un espai amable i bonic d'autocures. Això ho fem nosaltres a Manresa, però segur que a la teva ciutat hi ha professionals que fan coses similars, així que si vols aprendre eines i estratègies també tens aquesta opció.

"Think of Something Beautiful" sign found in Downtown, Los Angeles. Photo by Marty O'Neill of Drastic Graphics.
Photo by Marty O’Neill / Unsplash

IV Centra't en pensaments positius.

Pensar bé és importantíssima, cuida el teu discurs intern i posa positivitat al que penses.

Si vius un moment d'ansietat o estrès elevat moure't pot ser a més molt bona idea. Surt al carrer i pren una mica d'aire fresc i idealment solet i camina una mica lleugerament mentre poses consciència als teus pensaments i procures que siguin positius.

Si ho vols, com a extra, pots posar-te música i escoltar grups o cançons que t'agraden i t'animen.

V Entrena el teu cervell per aturar la resposta de por.

Sovint el que passa és que tenim por de la por (o ansietat per ansietat)

El nostre cervell no vol tornar a tenir aquella vivència de por o ansietat i llavors per protegir-nos-en activa la por, així que el resultat que obtenim és que tenim por de tenir por o tenim ansietat per si tindrem ansietat.

Sí, segons com fa riure...

L'anticipació de la por és "el problema" així que una molt bona estratègia és recordar vegades que hem tingut por/preocupacions/angoixes i les hem superat, perquè d'aquesta manera li ensenyem al cervell que podem tenir por o angoixa i que això no és la mort és, en el pitjor dels casos, una mala estona, però que hem estat capaces de superar en aquestes ocasions: ----— i aquí fem una llista mental de moments en els quals hem superat i gestionat el malestar (sí, ja ho sabem que no el 100% de les vegades hem superat i gestionat el malestar, però l'exercici el fem recordant les vegades que sí, que és un entrenament).

Fent aquest entrenament el teu cervell aprendrà a acceptar que no hi ha cap amenaça taaaan greu i això t'ajudarà a desactivar la resposta de la por.

Així s'adonarà que és por a tenir por el que fa por, i que això en realitat és més un embarbussament que una situació temible ;)

Recorda: No cal que ho facis sol/a

Siguin quina sigui la por o la preocupació recorda que no has de resoldre sol/a.

Aïllar-te i no compartir l'únic que fa és amplificar els sentiments negatius i no és gens una bona estratègia, tant si has de fer una presentació en públic que et preocupa com si tens por que el que has fet sigui súper negatiu: comparteix-ho amb persones de confiança i si no vols compartir-ho amb qui confies i estimes, comparteixo-ho amb un terapeuta, que per això existim! ;) en aquest post hi ha recursos per buscar el millor terapeuta per tu, si t'interessa fer-ho.

Espero de tot cor que el post et resulti interessant i útil