Si les persones ens mantenim actives físicament els beneficis que en traiem no són sols en l'àmbit físic sinó també en l'àmbit emocional i cognitiu.

Seattle besties
Photo by Clarisse Meyer / Unsplash

Per què caminar m'ajuda a cuidar del meu benestar?

Caminar ajuda a augmentar l'estat d'ànim perquè augmenta el flux sanguini i la circulació de la sang al cervell i al cos.
Té una influència positiva en l'eix hipotalàmic-hipofisiari-suprarena (HPA), que és el sistema nerviós central de resposta . Això és bo perquè l'eix HPA és responsable de la resposta a l'estrès, quan caminem a l'aire lliure (especialment) reduïm l'estrès i els nervis.

Com pot ajudar-me l'activitat física a la meva salut mental?

Diversos estudis (citats al final del post) demostren que fer activitat física pot millorar la salut mental.

Encara estem a les beceroles d'aquests aspectes, però els diferents estudis mostren que caminar a l'aire lliure és beneficiós per:

  • Dormir millor, fent-te sentir més cansat al final del dia
  • Estats d'ànim més feliços: l'activitat física allibera hormones del benestar (dopamina i serotonina, sobretot) que et fan sentir millor amb tu mateixa i aporten energia.
  • Gestionar l'estrès, l'ansietat o els pensaments intrusius: L'activitat física regula els nivells de cortisol que ens ajuda a controlar l'estrès. A més fer activitat física també dona al teu cervell alguna cosa en focalitzar-se i centrar-se i és per aquest motiu que també resulta estratègia positiva per afrontar moments difícils en els quals tendim a hiper-pensar (donar voltes a un tema).
  • Millorar l'autoestima: ser més actiu pot fer-te sentir millor amb tu mateix a mesura que millores i assoleixes els teus objectius
  • Reduir el risc de depressió: els estudis han demostrat que fer activitat física regularment pot reduir la probabilitat de patir un període de depressió
  • Vincular amb altres persones: fer activitats en grup o en equip pot ajudar a conèixer persones noves i fer noves amistats que alhora ens estimulen i ens activem psicosocialment.

En resum, mantenir-nos actives físicament millora l'autopercepció i l'autoestima, l'estat d'ànim i la qualitat del son, alhora que redueix l'estrès, l'ansietat i la fatiga. Les persones físicament actives tenen un risc reduït fins a un 30% de deprimir-se, i mantenir-se actives ajuda a les persones que estan deprimides a recuperar-se.

En les persones grans, mantenir-se actiu pot millorar la funció cognitiva, la memòria, l'atenció i la velocitat de processament, i reduir el risc de deteriorament cognitiu i demència.

https://kokoactive.co.za/
Photo by Sincerely Media / Unsplash

Què passa si em trobo malament o no em sento capaç de fer-ho?

Si no et sents capaç de fer X (córrer, caminar durant 30 minuts o anar al gimnàs), fes X-1, si no pots córrer camina, si no pots caminar 30 minuts, camina'n 20 o 10 o 5, l'important no és que facis exercici com si fossis un atleta, l'important és que el teu cos es mogui, en la mesura que et sentis còmode perquè és aquest moviment el que busquem.

Així que no siguis massa dur amb tu mateix/a si no pots fer exercici, la rigidesa i la duresa no ens interessen per res (ens fan sentir culpables), ens interessa el benestar i per assolir-lo comença per on puguis.

Comença on ets, utilitza el que tens, fés el que està a les teves mans - és el lema de Gemma Calmet | Psicologia i Coaching i si vols, també pot ser el teu.

Planning setmanal per potenciar la salut mental

Tenir un lloc on veure el nostre progrés sempre és una bona idea, així que he preparat un planning setmanal que et pot servir de suport.

Com fer el planning?

  • Per assolir el repte de 75 minuts has de marcar 15 rodones a la setmana
  • Cada 5 minuts d'activitat marca una rodona
  • Anota totes les activitats que facis
  • Suma els minuts de cada dia
  • Cada setmana pot ser diferent
  • Gaudeix del procés!

Si vols, pots descarregar-te el planning i començar a practicar!


Alguns articles citats al post:

Hunter MaryCarol R., Gillespie Brenda W., Chen Sophie Yu-Pu. Urban Nature Experiences Reduce Stress in the Context of Daily Life Based on Salivary Biomarkers | Frontiers in Psychology. V10. Year 2019 pag. 722

Diane Crone (2007) WALKING BACK TO HEALTH: A QUALITATIVE INVESTIGATION INTO SERVICE USERS' EXPERIENCES OF A WALKING PROJECT, Issues in Mental Health Nursing, 28:2, 167-183, DOI: 10.1080/01612840601096453

Kelly, P., Murphy, M. and Mutrie, N. (2017), "The Health Benefits of Walking", Walking (Transport and Sustainability, Vol. 9), Emerald Publishing Limited, Bingley, pp. 61-79. https://doi.org/10.1108/S2044-994120170000009004

Stress in School. Some Empirical Hints on the Circadian Cortisol Rhythm of Children in Outdoor and Indoor Classes
This prospective longitudinal survey compared the stress levels of students taught using an outdoor curriculum in a forest, with children in a normal school setting. We were especially interested in the effect outdoor teaching might have on the children’s normal diurnal cortisol rhythm. 48 children …