Avui mentre esmorzava he llegit un tros de paràgraf a "la contra" del diaria que m'ha cridat molt l'atenció.

Mai com avui tants humans van visitar tants museus, però tampoc mai abans se'ls ha dedicat menys temps i reflexió a les obres en ells exhibides.

Des del món de la psicologia ja tenim en compte que cal educar els infants perquè entrenin i potenciïn aquesta capacitat, però donem per fet que els qui ens vam educar buscant a l'enciclopèdia i esperant d'un mes a l'altre que sortís el còmic que ens agradava ja tenim aquest aprenentatge fet. Teòricament hem treballat (sense saber-ho explícitament potser) la paciència i amb aquesta la nostra capacitat d'observar, però ep!, com pot ser que la mitjana de temps davant de quelcom espectacular sigui de 8 segons, exactament el mateix temps que passem davant un anunci de ketchup, per dir alguna cosa?!, com anem de capacitat d'observar?!
Deia això:

Aquesta capacitat és especialment importnat, ja que és a través de l'observació que traiem conclusions i aprenentatges, però quina mena d'aprenentatges traurem sense aquesta capacitat? (spolier: poca cosa i gens profunda).

ran-otner
[Aquesta imatge és agafada de la web de la biografia de l'autor del qual parla l'article (Ran Otner)]

Per això, avui m'he animat a compartir amb vosaltres 1 exercici que ens serveix per entrenar aquesta capacitat vinculada a l'aprenentatge i no sols a aquest sinó també al benestar i a la intel·ligència emocional.

L'EXERCICI DE LA FULLA
Seu a algun des del qual vegis una fulla, d'un arbre, d'una planta és igual. Si estàs una mica lluny, l'exercici el pots fer amb un conjunt de fulles. Dedica 40 segons a cada un d'aquests passos:

  1. En primer lloc simplement dedica 40 segons a observar-ho de forma no profunda sinó en mode "empanada" (relaxa la mandíbula i deixa caure una mica les parpelles dels ulls).
  2. Després observa amb detall la fulla o el conjunt de fulles, es mouen?, com? Segueixen algun tipus de patró? De quins colors són?, com canvien amb la llum?
  3. Després pensa com ha estat "la vida" d'aquestes fulles, des del dia que van començar ha sortit de la tija o la branqueta fins avui... creus que creixeran més encara? Com penses que estaran demà?, i demà passat?, i d'aquí a 2 mesos?, i d'aquí a 1 any?
  4. Per últim imagina't que aquestes fulles representen un missatge per tu, de què parlen?, què et diuen?
  5. Finalment dóna't les gràcies a tu (i a la fulla) i torna a la tasca que estiguessis fent notant com ets sents i guardant l'aprenentatge fet.


Photo by Eddie Kopp / Unsplash