En aquest post no parlarem dels objectius SMART sinó de com saber quin objectiu tens/es bo per tu.

M'he adonat (gràcies a una enquesta que vaig fer a Instagram) que des de la psicologia i el coaching hem produit força contingut sobre com assolir els objectius que ens marquem: com mantenir-se motivat, com centrar-se en els nostres somnis i no deixar-nos distreure ni definir pels fracassos o entrebancs,  però tot això parteix d'un punt que potser no és cret per tothom. Si expliquem com mantenir els obejctius estem suposant que jas saps quin és el teu objectiu.

Objectius sí "lo es todo para mi", no .

Tenir objectius està molt bé i és funcional, malgrat això, com que vivim en un món on, per una banda, se'ns ha venut que hem de tenir un gran somni, una gran passió, un "allò X ho és tot per a mi", i per l'altra ens convenç que allò propi no és prou (gran i bo), ens podem trobar amb conflictes irreals que generaran patiments reals.

No cal que tinguis un objectiu vital èpic de l'estil:

"Crearé una granja escola a Etiòpia on els nens i les nenes potenciaran la seva salut emocional alhora que salvaran la biodiversitat i el clima, tot generant un impacte positiu en el benestar de la comunitat local" o "Dedicaré la meva vida a entrenar per competir a les olimípades"

Algunes persones tenen objectius d'aquest tipus i està molt bé, però d'altres no i no està pas malament, ja que el que necessitem a la vida, més que objectius, és significat, i la gràcia és que marcar-nos bons objectius ens ajuda a donar significat.

Photo by Juliana Malta / Unsplash

Quins son doncs bons objectius?

Establir objectius ajuda a desencadenar nous comportaments, orienta el nostre enfocament i ens ajuda a mantenir aquest impuls a la vida.

El primer objectiu de tots, i en el qual coincideix tothom, és ser feliç. Així que, si comencem pel començament, els bons objectius seran tots aquells que t'ajudin a acceptar, desenvolupar, apreciar i potenciar el teu ser, qui ets.

Què és la felicitat?

La felicitat és un estat emocional caracteritzat per sentiments d'alegria, satisfacció, benestar i realització.

Dos components clau de la felicitat (o benestar subjectiu) són:

  • l'equilibri de les emocions (ja que tothom experimenta emocions, sentiments i estats d'ànim tant positius com negatius; la felicitat generalment està relacionada amb experimentar més sentiments positius que negatius)
  • la satisfacció amb la vida (que es relaciona amb el grau de satisfacció que sents amb les diferents àrees de la teva vida, incloses les relacions, el treball, els èxits i altres coses que consideres importants).
La felicitat és l'únic desig humà, i tots els altres desitjos humans existeixen com una manera d'obtenir la felicitat. Aristòtil

3 camins cap a la felicitat

Tres camins cap a la felicitat són:

  1. El plaer (buscar maximitzar les emocions positives i minimitzar les negatives),
  2. El compromís (buscar constantment activitats que permetin estar en un estat de flow, terme de Mihály Csíkszentmihályi, que és un estat d'immersió profunda i sense esforç). Seligman suggereix que, per assolir l'estat de flow, has d'identificar les teves forces distintives i aprendre a practicar-les.
  3. El sentit (pertànyer i servir alguna cosa més gran que un mateix).

Segons Seligman, per viure una vida plena, cal satisfer les tres orientacions de la felicitat:

  • experimentar emocions positives,
  • obtenir compromís i gratificació en exercir les teves fortaleses distintives, i
  • utilitzar aquestes forces en servei d'algun propòsit més gran per obtenir sentit.

Ikigai

La paraula japonesa ikigai, que recentment hem sentit arreu fa referència a una passió que dóna valor i alegria a la vida. És un concepte en el qual podriem extendre'ns molt, però en aquest post sobre objectius el mencionarem com a recurs visual i conceptual i prou.

ikigai

Com trobar els teus objectius a la vida en 4 passos

Pas 1: fes una llista del que és important per tu

Escriu ràpidament una llista; el que et passi pel cap quan li demanis "coses importants per a mi" no et censuris res. Està bé si la teva llista inclou el teu gat o una jaqueta tope guapa que tens. Per fer la llista, pots posar un cronòmetre de 5 minuts com a màxim per ajudar-te a tenir una limitació de temps, que alhora potenciarà que escriguis sense donar-hi massa voltes.

El que apuntes a aquesta llista és un reflex de la teva vida en aquest moment, no ha de ser una cosa "fancy", noble o impressionant. No cal que hi posis "Reduir les emissions de CO2" a no ser que això et vingui al cap de seguida.

Pas 2: pregunta't "Per què és important això?"

Repassa cada element de la teva llista i respon aquesta pregunta. Ara l'exercici és més reflexiu, no l'has de fer ràpidament sinó amb consciència. Busca quin és el motiu que fa que això sigui tan important.

Pas 3: utilitzeu les teves respostes per identificar principis i valors

Busca connexions entre els temes de les teves respostes. Quan llegeixes la teva llista, contesta:

  • A que sona?(si és una pregunta una mica rara, perdó, vull que pensis, si fosla lista d'algú altre, que en pensaries d'aquesta persona, a què et sonaria la seva llista?)
  • Què apareix més d'una vegada?
  • Hi ha elements que tenen alguna cosa en comú?

Prova d'identificar els principis i valors de la tvea llista, per ajudar-te a fer això he preparta un doc que pots descarregar-te i utilitzar

Els temes que identifiquem reflecteixen els nostres valors i allò que és més important per a nosaltres a les nostres vides. I aquí és on hauria de començar l'establiment d'objectius.

Pas 4: utilitza els teus valors per establir els objectius.

Quan es tracta de trobar els teus objectius a la vida, els objectius que més t'inspiren es basaran en els teus valors i en allò que és realment important per a tu.

És possible que ja estiguis treballant en alguns d'ells. No obstant això, quan miris la llista, pots ser que t'adonies que no t'estas esforçant gaire per assegurar-te que gaudeixes i rius prou a la teva vida... si fos així, potser voldràs establir un objectiu per trobar més maneres de gaudir, distenar i riure.

Quan estableixis els teus objectius (ara és el moment d'utilitzar el mètode SMART), fes que:

  • Siguin de "mida petita". Un objectiu com "Aprendre les habilitats que necessito per a la meva propera promoció" sembla assolible, mentre que un objectiu com "Convertir-me en director general algun dia" probablement no t'ajudarà tant ja que no t'ajuda a focalitzar la teva energia.
  • Siguin positius. Hauries de treballar cap al que vols, no allunyar-te del que no vols. "Vull trobar una parella amorosa" inspira, mentre que "No vull estar més sol" ja esdevé derrotista. A més, el nostre cerell o enten el no
No visualitzis un tigre

Adona't que a mesura que treballes per assolir els teus objectius, aquests poden canviar. A mesura que aprenem i creixem a través del treball per avançar cap als nostres objectius, sovint ens connectem amb nous objectius més ressonants.

Així doncs, la meva resposta a la persona que va preguntar a litteram sobre com trobar un objectiu que valgui la pena perseguir és que la resposta està al teu corasón, en els teus anhels, en les coses que vols més i per trobar-la caldrà que paris t'observis i si vols, facis aquest exercici que vam explicar i proposar a la càpsula de L'illa.


Si torbes valor al contingut i la faina i vols mostrar el teu suport, pots col·laborar comprant-me un cafè (1€). Mil gràcies si decideixes fer-ho!


Aquí pots trobar alguns posts i articles relacionats:

L'exercici:

DEFINIRN OBJECTIUS VITALS.pdf
What is Locke’s Goal Setting Theory of Motivation?
Insights into Locke’s goal-setting theory of motivation.
c